17 Eylül 2014 Çarşamba

Meslek Hastalıkları


Belirli bir meslek ya da sanayi kolunda çalışanlarda, işin niteliğinden ya da çalışma koşullarından dolayı bedensel ve ruhsal bütünlüğün bozulması ile ortaya çıkan hastalıklara meslek hastalığı denir. Bir kişinin meslek hastası olması için hastalığı tetikleyen etmenlere uzun süre maruz kalması gerekmektedir. Bu nedenle meslek hastalığı ile iş kazasının birbiriyle karıştırılmaması lazımdır. Çünkü iş kazası beklenmeyen bir anda aniden meydana gelirken, meslek hastalığının uzun bir kronik seyri olduğu söylenebilir.

Peki meslek hastalıklarından nasıl korunabiliriz? Bunun için öncelikle meslek hastalığının oluştuğu iş yerindeki tehlikeler saptanmalıdır ve bu tehlikelerin giderilmesi için çalışma yapılmalıdır. Daha sonra da işçilerin meslek hastalıkları konusunda eğitilmesi gerekmektedir. Ayrıca iş yerinin periyodik olarak çalışanlarını ayrıntılı bir muayeneden geçirerek test sonuçlarına uygun olarak çalışma ortamını ve çalışma düzenini yeniden düzenlemesi gerekmektedir. Bu noktada elbette sadece işçileri değil, masa başı çalışan kişileri de düşünmek gerekiyor. Çünkü uzun saatler boyunca masa başında oturan ve tüm gün bilgisayar kullanan kişilerde yaygın olarak göz rahatsızlıkları, bel ve eklem ağrıları görülmektedir. İşte bu durumu engellemek için iş yeri sahiplerinin rahat ve ortopedik bir ofis koltuk seçmesi gerekmektedir. Bu sayede bel, sırt ve eklem ağrıları engellenerek daha faydalı bir çalışma ortamı hazırlanabilir. Göz rahatsızlıkları için de çalışan kişilere yeterli derece ışığın sağlanması, mümkünse jaluzi perde ile gün ışığından faydalanması sağlanmalıdır.

Hem işçilerimiz için, hem de masa başı çalışan kişiler için daha sağlıklı ve insanı çalışma alanlarının yapılmasını temenni ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder